REKLAMA

II-etap kwalifikacyjny dla kandydatów do służby

Zgodnie z nowym rozporządzeniem Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji w komendzie BiOSG został eksperymentalnie przeprowadzony II-etap postępowania kwalifikacyjnego kandydatów do służby w SG.

28 i 29 kwietnia br. w komendzie Bieszczadzkiego Oddziału Straży Granicznej w Przemyślu, po raz pierwszy został przeprowadzony II-etap postępowania kwalifikacyjnego, który do tej pory organizowany był wyłącznie w ośrodkach szkolenia Straży Granicznej w Kętrzynie, Koszalinie i w Lubaniu.

Przez dwa dni (środa, czwartek) w komendzie oddziału do drugiego etapu rekrutacji przystąpiło łącznie 54 młodych adeptów. Wcześniej kandydaci ci zaliczyli już test psychologiczny oraz psychofizjologiczny. II-etap procedury to test z wiedzy ogólnej, z języka obcego oraz sprawności fizycznej. Na zakończenie odbyła się rozmowa kwalifikacyjna. Ostatnim etapem, który jeszcze czeka kandydatów to komisja lekarska. Osoby które uzyskają wymaganą liczbę punktów zasilą szeregi Bieszczadzkiego Oddziału SG.

Nad przebiegiem drugiego etapu postępowania kwalifikacyjnego czuwała specjalnie w tym celu powołana komisja egzaminacyjna, a w jej składzie znaleźli się  funkcjonariuszami oddziału i przedstawiciele Biura Spraw Wewnętrznych Straży Granicznej.

Możliwość organizowania drugiego etapu postępowania kwalifikacyjnego w siedzibie oddziału wprowadziło Rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji, które weszło w życie 23 lipca 2020 roku. Celem nowych regulacji prawnych ma być usprawnienie procedury kwalifikacyjnej związanej z naborem.

W dalszym ciągu służba w BiOSG cieszy się dużym zainteresowaniem, czego dowodem jest znaczna liczba składanych podań o przyjęcie. Nabór do BiOSG prowadzony jest w sposób ciągły. W 2021 roku planowane jest wcielenie 120 nowych funkcjonariuszy. Najbliższe przyjęcia planowane są w  czerwcu (45 osób) oraz październiku (50 osób). Wszystkie niezbędne informacje oraz wzory dokumentów dostępne są na stronie internetowej w zakładce Nabór.

BiOSG

29-04-2021

Udostępnij ten artykuł znajomym: